Woningruil trekt grote wissel

Om woningruil te bewerkstelligen moet de huurder enkele hordes nemen. Afgezien van toestemming van de andere huurder en de gemeente (via een huisvestingsvergunning) is het nodig dat de verhuurder ook meewerkt. Lukt dat niet, dan kan de huurder die medewerking afdwingen bij de rechter.

 

Een vordering tot woningruil dient voor de ruil of vlak daarna plaats te vinden. De rechter toetst of de huurder een "zwaarwichtig belang" heeft bij de woningruil en of de voorgestelde huurder in staat is om de huur te (blijven) betalen. De rechter bekijkt ook of er andere omstandigheden zijn die woningruil in de weg staan.

Een voorbeeld van een zaak waarbij de "overige omstandigheden" een doorslaggevende rol spelen is de uitspraak van de kantonrechter Den Bosch van 9 november 2011 (gepubliceerd op 1 december 2011). De huurder had belang bij de woningruil omdat zij de oude woning niet langer kon betalen. De verhuurder weigert om mee te werken en stelt daartoe dat de voorgestelde huurder vanwege zijn afkomst (?!) voor overlast zou kunnen zorgen. Daarnaast had de verhuurder ook al alternatieve woonruimte aangeboden.

 

De kantonrechter veegt het eerste argument van tafel met een verwijzing naar het anti- discriminatiebeginsel. Het tweede argument volgt de recher ten dele: de verhuurder krijgt een laatste mogelijkheid om de huurder een passende alternatieve woning aan te bieden.

 

Vragen

 
De uitspraak leert dat je als huurder voor een grote opgave staat als je je woning wilt ruilen. Het uitgangspunt is dat de verhuurder zelf mag kiezen met wie hij/zij een huurcontract sluit. Werkt de verhuurder niet mee, dan is het belangrijk om je tijdig te laten adviseren.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement