Wij bepalen zelf wel wie de nieuwe huurder wordt!

Voor studenten die op één huurcontract kamers huren in een studentenhuis is de uitspraak van het Hof Amsterdam van 27 september 2011 interessant (gepubliceerd op 31 mei 2012, LJN: BW7223).

Voorgeschiedenis


Een vastgoedhandelaar verhuurt een studentenhuis aan vijf studenten. In het huurcontract staat dat de verhuurder het recht heeft om de huurovereenkomst te beëindigen als twee van de vijf huurders vertrekken. De studenten mogen de kamers niet onderverhuren. Als zij het huurcontract niet nakomen, betalen zij een boete van € 20.000,00.

In de loop van de tijd zijn enkele studenten vertrokken en zijn er nieuwe bij gekomen. De vastgoedhandelaar stelt de oorspronkelijke huurders aansprakelijk voor de boete van € 60.000,00 omdat zij nieuwe studenten hebben toegelaten zonder overleg.

Uitspraak Hof


Het Hof overweegt dat het bij een groep samenwonende studenten niet ongebruikelijk is dat de samenstelling wisselt. De verhuurder heeft enkele wijzigingen in de samenstelling van de groep impliciet toegestaan. De huurders mochten er daarom vanuit gaan dat zij niet voor iedere wijziging in de samenstelling toestemming nodig hadden van de verhuurder.

Belang uitspraak


Als de vastgoedhandelaar niet eerder toestemming had gegeven voor het accepteren van nieuwe huurders, dan was de uitspraak mogelijk zeer nadelig uitgevallen voor de huurders. Studenten mogen er niet zonder meer vanuit gaan dat zij zelf bepalen wie de nieuwe huurder van het studentenhuis wordt. Van belang is wat er in het huurcontract staat en op welke manier partijen hieraan uitvoering geven.

Vragen?


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement