Wie stelt bewijst
Wie stelt bewijst en dat bewijs moet voldoende specifiek zijn. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof Amsterdam van 17 mei 2011 (LJN: BQ9799). Het ging in deze zaak om een bejaarde man die een seniorenwoning huurt van woningcorporatie Eigen Haard. De man veroorzaakt volgens Eigen Haard overlast omdat hij zich in een SM-kostuum met een zwart masker op in het complex was gezien. Eigen Haard heeft verklaringen van medebewoners en de huismeester in het geding gebracht.
Bij de kantonrechter
Tijdens de procedure bij de kantonrechter stelt de huurder dat hij het kostuum nooit heeft gedragen. Wel belooft hij om zich niet in het seniorencomplex te zullen vertonen in het gewraakte kostuum.
De kantonrechter neemt wel aan dat de man overlast heeft veroorzaakt, maar vindt de ontbinding van de huurovereenkomst te ver gaan. De kantonrechter waarschuwt de huurder dat als hij nogmaals wordt gesignaleerd in het SM-kostuum, een vordering van Eigen Haard tot ontbinding van de huurovereenkomst en tot ontruiming van het gehuurde wel toewijsbaar is.
De huurder is het niet eens met de uitspraak omdat Eigen Haard het vonnis mogelijk gebruikt in een volgende procedure. Daarom gaat hij in hoger beroep.
Bij het Hof
Het Hof oordeelt dat de verklaringen van medebewoners niet specifiek genoeg zijn over het gewraakte kostuum en de overlast. Nu de huurder betwist dat hij het gewraakte kostuum in het complex heeft gedragen, mogen er aan de stelplicht van Eigen Haard eisen worden gesteld.
Waarom belangrijk
Het is moeilijk te beoordelen waarom de verklaringen van de medebewoners niet voldoende bewijsmateriaal opleveren. Wel maakt de uitspraak duidelijk dat de rechter oordeelt op basis van de feiten zoals partijen die in de procedure naar voren brengen. Het gaat om de “papieren” waarheid en niet om wat er echt is gebeurd. De uitspraak van het Hof bevestigt dat men niet te makkelijk moet denken over bewijslevering in rechtzaken. Aan bewijsstukken mogen – bij een gemotiveerde betwisting – hoge eisen worden gesteld.
Mocht u zelf te maken krijgen met een procedure dan is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een terzake deskundige advocaat.
Vragen
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.
.