Wie is eigenaar van de recreatiewoning?

Het komt regelmatig voor dat mensen een recreatiewoning kopen op een perceel dat zij huren. Als partijen verder niets bij de notaris regelen, dan krijgt de huurder alleen de economisch eigendom van de recreatiewoning. Dat wil zeggen: de recreatiewoning maakt onderdeel uit van het perceel van de verhuurder. De eigenaar van de grond is dan door natrekking eigenaar van de recreatiewoning. Hoewel de huurder tegenover de eigenaar niet met lege handen staat, is het evident dat deze situatie veel problemen met zich meebrengt.

 

In de rechtspraak wordt dit probleem nog wel eens opgelost door aan te nemen dat de huurder een opstalrecht heeft verkregen door verjaring (zie de uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden d.d. 25 oktober 2011, LJN: BU1889). Een opstalrecht wil zeggen: het recht om op de grond van een ander een bouwwerk te hebben en te houden. Er bestaat dan een juridische scheiding tussen het perceel en de recreatiewoning die daarop is gebouwd. Zo blijft de verhuurder eigenaar van de grond en de huurder eigenaar van de recreatiewoning, ook als de huur met betrekking tot het perceel eindigt.

Om een opstalrecht door verjaring te krijgen moet de huurder stellen en bewijzen dat hij de recreatiewoning gedurende 20 jaar voor zichzelf houdt, dat hij daarover de volledige beschikking heeft gehad en dat dit voor de verhuurder kenbaar was. De huurder zal aannemelijk moeten maken dat de verhuurder van de koop en het gebruik van de recreatiewoning door de huurder op de hoogte was. Bewijs kan worden geleverd door de huurovereenkomst met betrekking tot het perceel, de afspraken tussen partijen in geval van verkoop van de recreatiewoning en getuigenverklaringen van andere bewoners van het recreatiepark.

 

Vragen?


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement