Welke rechten heb je als huurder bij een huurverhoging?
Het uitgangspunt is dat huurder en verhuurder een nieuwe huurprijs kunnen afspreken. Ga je akkoord met een huurprijsverhoging, dan ben je daar aan gebonden. Als je niet weet of de huurprijsverhoging door de beugel kan, volg dan de volgende stappen.
Stap 1 Geliberaliseerd of niet geliberaliseerd?
Het is verstandig om eerst te beoordelen of je een geliberaliseerde of een niet geliberaliseerde huurprijs betaalt. In het laatste geval geniet je veel minder huurbescherming. Je moet dan kijken naar de huurprijs die je vanaf de ingangsdatum van de huur betaalt. Maar let op: ook als je een huurprijs betaalt die boven de liberalisatiegrens ligt, dan kan er toch sprake zijn van niet geliberaliseerde huur. Je kan de aanvangshuurprijs binnen 6 maanden na ingang van de huur laten toetsen door de huurcommissie. Vaak blijkt dat de maximale aanvangshuurprijs een stuk lager ligt dan de huurprijs die partijen afspreken.
Stap 2 Zijn er gebreken?
De huurder hoeft een huurprijsverhoging niet te accepteren, als er gebreken zijn in de woning die bij de verhuurder zijn gemeld maar niet zijn opgelost. Zijn de gebreken eenmaal opgelost, dan kan de verhuurder de huurprijs alsnog verhogen.
Stap 3 Wat is de maximale huurprijsverhoging?
Ieder jaar stelt de overheid vast met hoeveel % de huurprijs van niet geliberaliseerde huur verhoogd mag worden. Een verhoging boven de wettelijke grens hoeft de huurder niet te accepteren.
Stap 4 Is de huur dit jaar al verhoogd?
De huurprijs mag in beginsel maar één keer per jaar verhoogd worden. Stel dat de verhuurder de huurprijsverhoging heeft overgeslagen, dan mag hij de huurprijsverhoging één keer inhalen.
Stap 5 Wat moet er in het voorstel staan?
In het voorstel tot huurprijsverhoging moeten de volgende gegevens staan: - de geldende huurprijs; - het percentage van de huurprijsverhoging; - de voorgestelde huurprijs; - de datum waarop de nieuwe huurprijs ingaat; - de mogelijkheid en termijn om tegen het voorstel bezwaar te maken; Staat deze informatie niet in het voorstel en ben je daardoor als huurder in je belangen geschaad, dan hoef je de verhoging niet te accepteren. Let op: maak op tijd bezwaar bij de verhuurder tegen de huurprijsverhoging (als je het er niet mee eens bent). De termijn daarvoor is 6 weken na ontvangst van het voorstel. Je kan ook binnen drie maanden een uitspraak vragen van de huurcommissie. Maak je geen bezwaar of stap je niet naar de huurcommissie, dan ben je aan de huurprijsverhoging gebonden!
Stap 6 Wanneer gaat de huurverhoging in?
De huurprijsverhoging gaat na minimaal twee maanden na ontvangst in. Een voorbeeld. Als de verhuurder op 1 juni 2012 een voorstel doet voor huurprijsverhoging, dan gaat die verhoging pas in per 1 september 2012. Zou de verhuurder het voorstel op 31 mei 2012 doen, dan gaat de huurverhoging in op 1 augustus 2012.
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.