Wanneer zijn administratiekosten (on)redelijk?

Studenten die een bemiddelingsbureau inschakelen om een kamer te vinden, betalen daarvoor vaak grof geld. Administratiekosten en contractkosten van honderden euro's zijn eerder regel dan uitzondering. Ook verhuurders rekenen regelmatig extra kosten aan huurders door. Hoewel er al menig procedure is gevoerd over de vraag of de verhuurder of het bemiddelingsbureau deze kosten in rekening mag brengen bij het aangaan van de huur, heeft de Hoge Raad zich hierover naar mijn weten nog niet eerder uitgelaten. Tot het arrest van 6 april 2012 (LJN BV1767).

 

Bij de kantonrechter en het Hof Amsterdam

 

De zaak gaat over Ymere, een woningcorporatie die woningen verhuurt in Amsterdam Zuidoost. Bij het aangaan van de huur brengt Ymere de (aspirant) huurders administratiekosten van € 115,= in rekening voor het verstrekken van eenvoudig voorlichtingsmateriaal en de aanvraag van een huisvestingsvergunning. De huurders, verenigd in een huurdersvereniging, pikken dit niet langer en stappen naar de rechter.

 

 

Zowel de kantonrechter als het Hof Amsterdam (in hoger beroep) oordelen dat Ymere onredelijk hoge administratiekosten bij haar huurders in rekening brengt. Daarbij geldt als uitgangspunt dat Ymere als sociale verhuurder voorzichtig moet zijn als het gaat om het factureren van extra kosten bovenop de huur. Werkzaamheden waarbij de huurder niet gebaat is, zijn al snel onredelijk. Voor de werkzaamheden die Ymere uitvoert is een vergoeding van €16,40 redelijk.

Ymere gaat tegen de uitspraak in cassatie.

 

De Hoge Raad

 

De Hoge Raad stelt voorop dat de wet (art. 7:264 BW) grenzen stelt aan de vrijheid van de verhuurder om de huurder extra kosten in rekening te brengen, om daarmee misbruik te voorkomen. De aspirant huurder kan immers fluiten naar zijn woning, als hij niet bereid is om deze kosten te betalen. Wanneer zijn kosten onredelijk in de zin van de wet? Als het gaat om kosten waar geen of een verwaarloosbare prestatie tegenover staat. Ook het gegeven dat Ymere een sociale verhuurder is met een specifieke volkshuisvestingstaak speelt een rol bij de beoordeling of kosten redelijk zijn. Wat dit laatste betreft is het opmerkelijk dat de Hoge Raad niet de conclusie van Procureur-Generaal mr. Huydecoper volgt.

 

Belang van de zaak

 

Kort gezegd mag de verhuurder bij het aangaan van de huur geen extra kosten in rekening brengen voor werkzaamheden die niet substantieel zijn of waar de huurder geen belang bij heeft. Een sociale verhuurder moet zeer terughoudend omgaan met het doorberekenen van extra kosten bovenop de huur.

 

Vragen

 

Mocht u of iemand in uw omgeving te maken hebben met een soortgelijke kwestie, neem gerust contact op met Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement