Vuurwerk en veiligheid

Je moet het als huurder heel bont maken voordat je via een kort geding op straat komt te staan. De wet bepaalt namelijk dat de verhuurder de huurovereenkomst alleen via een normale gerechtelijke procedure bij de kantonrechter kan ontbinden. De kort geding procedure is een noodmaatregel. In 99% van deze zaken gaat het om huurders die een flinke huurachterstand hebben laten ontstaan. En zelfs "de wanbetalers" krijgen vaak nog een tweede kans (zie de uitspraak van het Hof d.d. 27 december 2011 LJN: BV1677).

De zaak van de rechtbank Haarlem van 12 januari 2012 (LJN: BV2071) biedt een voorbeeld van een huurder die ver over de schreef ging. Hoewel de huurder, een alleenstaande moeder met vier kinderen, netjes iedere maand haar huur betaalde, had zij wel zestig mortierbommen in haar woning opgeslagen. Het ging om het gevaarlijkste vuurwerk dat te koop is in Nederland en België. Men wordt geadviseerd om 40 tot 100 meter afstand te houden bij de ontsteking van één mortierbom. Kortom: geen vuurwerk om in een rijtjeshuis mee te oefenen.

Volgens de kortgedingrechter was er een acute noodsituatie ontstaan en kon van de verhuurder niet gevergd worden dat hij de beslissing in de bodemprocedure bij de kantonrechter zou afwachten. De rechter wees de vordering tot ontruiming van de woning toe.

Hoewel de verhuurder in deze zaak gelijk kreeg, is het voor de huurder die wordt geconfronteerd met een kortgedingprocedure meestal raadzaam om verweer te voeren en tijdig juridische ondersteuning in te schakelen. De kort geding rechter zal vanwege het ingrijpende karakter van de ontruiming altijd toetsen of de huurder een te respecteren verweer zak hebben in de bodemprocedure. 

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact op met mr. Menachem de Jonge, advocaat huurrecht, op tel. 030 -2313523 of via advies@hulpbijhuren.nl.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliënten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement