Voorbereiden hennepteelt reden voor ontruiming

Ontruiming vanwege voorbereiding hennepteelt

 
Kan je als huurder door de verhuurder het huis uit worden gezet als je een hennepteeltinstallatie in je woning hebt zonder hennepplanten?
Op 29 april 2011 is een uitspraak gepubliceerd van het Hof Den Bosch waarin het Hof antwoord geeft op deze vraag (zie www.rechtspraak.nl LJN: BQ3043).

 

Bij de kantonrechter

 
In 2007 trof de politie een hennepkwekerijinstallatie aan in een huurwoning van Woningstichting WonenBreburg. De politie trof geen hennep aan.
WonenBreburg stapt naar de kantonrechter Den Bosch en vordert de ontbinding en ontruiming van de huurwoning met het argument dat de huurder de huurwoning bedrijfsmatig gebruikt, terwijl de woning conform het huurcontract uitsluitend als woning mag worden gebruikt. De kantonrechter wijst de vordering van WonenBreburg toe. De huurder gaat in hoger beroep bij het Hof Den Bosch.

 

Uitspraak Hof Den Bosch

 
Het Hof constateert dat de hennepteeltinrichting die in de woning van de huurder is aangetroffen rijwel klaar was voor bedrijfsmatig gebruik. Het Hof meent dat de huurder alleen niet aan het gebruik van de installatie is toegekomen vanwege de inval van de politie. Daarmee staat vast dat de huurder het huurcontract niet was nagekomen als de politie geen inval had gedaan. Daarom kon de kantonrechter de vordering tot ontbinding en ontruiming toewijzen, aldus het Hof.

 

Belang

 
Het is in Nederland verboden om bedrijfsmatig (meer dan vijf planten) hennep of wiet te telen. Ook de voorbereiding tot het telen van hennep of wiet kan strafbaar zijn. Het Hof Den Bosch heeft duidelijk gemaakt dat voorbereidingshandelingen voor het bedrijfsmatig telen van hennep ook civielrechtelijke consequenties kunnen hebben. Dat is opmerkelijk omdat het voorbereiden van het telen van hennep of wiet op zichzelf geen bedrijfsmatig gebruik van de huurwoning is en ook geen risico’s met zich meebrengt. De verwijtbaarheid van de huurder is geheel gelegen in het toekomstig gebruik van de huurwoning, zoals dat blijkt uit de voorbereidingshandelingen. Daarom acht het Hof het relevant dat de huurder niet uit zichzelf maar vanwege de politie tot inkeer kwam.

 

Vragen

 
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement