Vijf hennepplanten genoeg voor ontbinding huurovereenkomst

De teelt van vijf of minder hennepplanten is niet strafbaar. Dat staat in de Opiumwet. Toch kan het hebben van een hennepkwekerij van vijf planten wel wanprestatie opleveren, zo blijkt uit een recente uitspraak van het Hof Den Bosch van 15 november 2011 (LJN: BU5265).

 

Bij de kantonrechter


De zaak ging over het volgende. Tiwos verhuurt een woning aan huurder. In december 2009 doet de politie een inval in de woning en treft daar een hennepdrogerij aan met enkele planten. Tiwos wil van huurder af, stapt naar de kantonrechter en vordert ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde. Huurder vertelt de kantonrechter dat hij de hennep niet voor zichzelf maar voor kennissen en vrienden teelt. De kantonrechter gaat hier niet in mee en geeft Tiwos gelijk.

 

Bij het Hof

 

Huurder gaat in hoger beroep bij het Hof Den Bosch en stelt zich daar op het standpunt dat hij minder dan vijf planten teelt en dat dit aantal niet strafbaar is dus ook geen wanprestatie kan opleveren.

Het Hof overweegt dat de teelt van vijf of minder planten wel degelijk wanprestatie kan opleveren. Huurders zijn verplicht om de huurwoning te gebruiken als woning en niet als bedrijf. Bij teelt voor eigen gebruik willen rechters dat nog wel door de vingers zien. In deze zaak heeft huurder verklaard dat hij de hennep niet voor zichzelf kweekt. Daaruit leidt het Hof af dat het dus om bedrijfsmatige teelt gaat. Daarom wijst het Hof de vorderingen van Tiwos toe.

 

Belang uitspraak


De gevolgen van het telen van hennep (stank, brand, criminaliteit) kunnen zo ernstig zijn, dat het hebben van een hennepkwekerij al wanprestatie oplevert, ook als dit feitelijk geen overlast oplevert. De huurder moet omstandigheden stellen die meebrengen dat die wanprestatie niet opweegt tegen de ontbinding van de huurovereenkomst. Dat is niet eenvoudig, zo blijkt uit de uitspraak van het Hof. De rechtzaken waarin de huurder die hennep teelde gelijk kreeg zijn op een hand te tellen. Indien u te maken heeft met deze problematiek is het belangrijk dat u deskundige bijstand inschakelt.

 

Vragen


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement