Van het kastje naar de muur

Als je samenwoont met iemand die een woning huurt en die persoon komt te overlijden, dan kan je de huurovereenkomst op jouw naam laten zetten. Eerst treed je in overleg met de verhuurder, en als dat niet werkt stel je een vordering in bij de kantonrechter. De wet bepaalt dat je een huisvestingsvergunning van de gemeente moet kunnen overleggen, als het gaat om sociale huur (art. 7:268 lid 3 sub c BW). En daar komt nog heel wat bij kijken, zo blijkt uit het vonnis van de kantonrechter te Amsterdam van 17 augustus 2011 (LJN: BT2723 gepubliceerd op 27 september 2011).

 

De zaak ging over een vader en een zoon die samenwoonden in een sociale huurwoning te Amsterdam. Het huurcontract stond alleen op naam van de vader. Toen die kwam te overlijden verzocht de zoon de gemeente Amsterdam om een huisvestingsvergunning af te geven zodat hij het huurcontract op zijn naam kon zetten. De gemeente Amsterdam weigerde om aan dit verzoek te voldoen omdat er volgens de gemeente op basis van afspraken tussen de gemeente en woningcorporaties alleen een huisvestingsvergunning wordt verstrekt als de corporatie daarom verzoekt.

 

De woningcorporatie weigerde echter om aan het verstrekken van een huisvestingsvergunning mee te werken. Mede om die reden heeft de kantonrechter Amsterdam de vordering van de zoon afgewezen.

 

Belang van de zaak

 
In feite bewerkstelligt de verhuurder in deze zaak zelfstandig dat de gemeente Amsterdam geen huisvestingsvergunning afgeeft. Voor de eisende partij is dat bijzonder zuur, omdat hem daarmee het recht op toetsing van zijn vordering door de kantonrechter wordt ontnomen.

Uit het vonnis van de kantonrechter blijkt dat je er als medebewoner goed aan doet om eerst aan de hand van de huisvestingsverordening te beoordelen of de gemeente jou een huisvestingsvergunning moet afgeven, voordat je naar de kantonrechter stapt.

 

Vragen


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement