Tijdelijke verhuur van slooppanden

Panden die voor de sloop bestemd zijn kunnen op basis van de Leegstandwet tijdelijk verhuurd worden. De verhuurder vraagt dan een vergunning aan bij de gemeente voor de tijdelijke verhuur van het slooppand. De huur eindigt automatisch als de vergunning verloopt. Kan de verhuurder de sloopwoning ook zonder vergunning tijdelijk verhuren?

 

Die vraag beantwoordt de Hoge Raad in het arrest van 13 april 2012 (LJN: BV2628). Dit arrest biedt een helder voorbeeld van een verhuurder die met succes een beroep doet op de tijdelijke aard van het huurcontract zonder dat hij daar een vergunning voor nodig heeft.in de praktijk komt hij niet echt makkelijk van de huurders af: daar heeft hij vijf procedures bij de rechter voor nodig.

 

Voorgeschiedenis

 

Het gaat in deze zaak om de verhuur van panden in Utrecht die voor sloop bestemd zijn. In de huurovereenkomsten is vastgelegd dat het gaat om tijdelijke huur in verband met voorgenomen sloop. Als de huurders de panden na opzegging niet verlaten, moeten zij volgens het huurcontract een boete betalen.

 

Eerst steggelen partijen voor de rechtbank over de aanvraag van een sloopvergunning door de verhuurder. Vervolgens procederen partijen in kort geding over de ontruiming van de panden. De verhuurder wint die procedures. Daarna dagvaarden de huurders de verhuurder voor de kantonrechter Utrecht. Zij vragen de kantonrechter om vast te stellen dat zij de panden niet tijdelijk maar voor onbepaalde tijd huren. De kantonrechter wijst die vordering af. De huurders gaan in hoger beroep bij het Hof Amsterdam, maar ook daar vangen zij bot.

 

Ten slotte leggen de huurders aan de Hoge Raad de vraag voor, of ook zonder vergunning via de Leegstandwet sprake kan zijn van tijdelijke huur.

 

Het arrest van de Hoge Raad

 

De Hoge Raad oordeelt dat de Leegstandwet geen exclusieve regeling bevat voor tijdelijke verhuur van slooppanden. Het was de huurders bij het aangaan van de huurovereenkomsten duidelijk dat het tijdelijke huurovereenkomsten betrof. Dat er ten tijde van het aangaan van de huurovereenkomsten nog geen vergunning was voor de sloop van de woningen maakt dat niet anders, aldus de Hoge Raad.

 

Het arrest van de Hoge Raad biedt voor iedereen die geïnteresseerd is in het huurrecht een mooi overzicht van de parlementaire geschiedenis van de wettelijke regelingen inzake de tijdelijke verhuur van slooppanden.

 

Vragen?

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

 


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement