Tijdelijke huur bij hoge uitzondering gehonoreerd

Een huurovereenkomst voor woonruimte eindigt niet automatisch als de huurtermijn verstrijkt. Als de huurder na afloop van de termijn weigert te vertrekken, moet de verhuurder de beëindiging van de huurovereenkomst via de rechter afdwingen. Meestal kan de huurder zich met succes op huurbescherming beroepen.

Als de huurovereenkomst daarentegen is aan te merken als "huur naar zijn aard van korte duur" (artikel 7:232 lid 2 BW) dan heeft de verhuurder een sterkere positie. De wettelijke bepalingen ten aanzien van de huurbescherming zijn dan voor een groot deel niet van toepassing. Daarom is deze kwalificatie erg populair bij verhuurders die van een huurovereenkomst af willen.

Om misbruik te voorkomen heeft de wetgever overwogen dat niet snel sprake is van huur naar zijn aard van korte duur. De tijdelijkheid van de huur moet zien op de aard van het gebruik. Meestal gaat het dan om de huur van een vakantiehuis, wisselwoning of sloopwoning. In die gevallen is het voor iedereen duidelijk dat het gebruik van de woning tijdelijk van aard is en dat er geen sprake kan zijn van een beroep op huurbescherming.

In de zaak voor de kantonrechter Amsterdam van 5 juni 2012 (LJN: BX0197) honoreert de kantonrechter bij hoge uitzondering het beroep van de verhuurder op de tijdelijkheid van het huurcontract. Volgens de kantonrechter staat vast dat de huurder in de woning is komen wonen na een verzoek daartoe van vrienden van de verhuurder. De verhuurder was niet op zoek naar een huurder voor haar (beneden)woning en heeft hier slechts aan meegewerkt omdat er sprake was van een noodsituatie, aldus de kantonrechter.

Vreemd genoeg hebben partijen in het huurcontract geen enkele verwijzing gemaakt naar deze "vriendendienst" van de verhuurder. Ook de huurprijs van € 800 per maand doet vermoeden dat het ging om een zakelijke afspraak. Maar ook als er sprake is van een noodsituatie, brengt dit niet automatisch mee dat de huur van tijdelijke aard is. Mensen die een huurovereenkomst aangaan verkeren wel vaker in een noodsituatie.

Kortom, het is goed mogelijk dat een rechter in hoger beroep anders tegen deze zaak aankijkt dan de kantonrechter te Amsterdam.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement