Tel je zegeningen

In Nederland genieten huurders een verregaande mate van bescherming. Als huurder maak je aanspraak op het ongestoord genot van je huurwoning, op huur- en huurbescherming en ga zo maar door.

Daar staat tegenover dat huurders zich tegenover verhuurders redelijk moeten opstellen, als de situatie daar om vraagt.

In de zaak die leidde tot de uitspraak van het Hof Amsterdam (gepubliceerd op 31 augustus 2011 LJN: BR6446) stelde de huurder zich niet redelijk op en dat bracht uiteindelijk de ontbinding van de huurovereenkomst met zich mee.

Bij het Hof


De huurder woonde al 40 jaar op de derde etage in een pand van drie etages. Op een dag constateert de verhuurder dat het pand niet voldoet aan de eisen van brandveiligheid en hygiëne. De verhuurder stelt voor om het pand grondig te renoveren. Bij terugkeer na renovatie krijgt de huurder een even grote woning, gelegen op de eerste etage van het pand, tegen een redelijke huur en met betaling van € 20.000,-- voor de verhuiskosten. Als de huurder vertrekt ontvangt zij een verhuisvergoeding van € 50.000,--. De huurder weigert om mee te werken aan de renovatie omdat zij op dezelfde etage wil blijven wonen.

Het Hof oordeelt dat de huurder zich niet als een goed huurder heeft gedragen. De huurder had de verhuurder de gelegenheid moeten geven om de noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren door de woning te verlaten. Het voorstel van de verhuurder komt volgens het Hof voldoende tegemoet aan de belangen van de huurder.

De huurovereenkomst wordt ontbonden en de huurder moet het pand ontruimen zonder een euro aan schadevergoeding te ontvangen.

Waarom relevant


Verhuurders gebruiken de renovatie van de huurwoning vaak als argument om de huurovereenkomst te beëindigen. In die gevallen laten zij vaak na om voldoende rekening te houden met de belangen van de huurders en eventuele onderhuurders, terwijl zij daartoe wettelijk verplicht zijn (zie artikel 7:220 lid 2 BW). De verhuurder moet een schriftelijk voorstel doen waarbij aandacht wordt besteed aan de noodzaak tot renovatie, de consequenties voor de verhuurder (als de renovatie niet zou doorgaan) en voor de huurder (als de huurprijs wordt aangepast). De huurder heeft recht op een vervangende woning tijdens het renovatietraject en een redelijke verhuiskostenverhuiskostenvergoeding (momenteel tenminste € 5.396,--).

 
Deze zaak geeft een goed voorbeeld van een voorstel dat in rechte redelijk werd bevonden. Mocht je als huurder te maken krijgen met een renovatievoorstel, laat je dan adviseren door een terzake deskundige advocaat. Dan kan je veel zorgen schelen.

 

Vragen

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement