Stiptheid is een deugd, maar niet altijd verplicht.

In Nederland genieten huurders een verregaande mate van huurbescherming. Daar staat tegenover dat je als huurder op tijd de huur moet betalen. Als huurder en verhuurder daarover niets afspreken, moet de huur voor de eerste van de maand vooruit worden betaald. Toch zijn er omstandigheden die meebrengen dat je de huur structureel te laat mag betalen. De houding van de verhuurder is daarbij relevant.

 

Vonnis kantonrechter over huurbetaling

Dit blijkt uit het vonnis van de kantonrechter Den Haag van 27 juli 2011 (LJN: BS8701, gepubliceerd op 14 september 2011). In de procedure stelt de verhuurder zich op het standpunt dat de huur volgens het huurcontract telkens voor de eerste van de maand door hem moest zijn ontvangen. Die afspraak was de huurder vanaf 2003 niet nagekomen. Vanwege de structurele te late betaling meent de verhuurder recht te hebben op wettelijke rente ad € 3.459,99.
 

Geen ingebrekestelling

De kantonrechter volgt het betoog van de verhuurder niet. Volgens de kantonrechter brengt het feit dat de verhuurder jarenlang niets ondernomen tegen de te late betaling mee dat de betalingsafspraak in de huurovereenkomst haar ingebrekestellende kracht heeft verloren. Met andere woorden: de verhuurder had bij de huurder moeten klagen over de te late betaling en hem moeten wijzen op de mogelijke gevolgen van die wanprestatie.

 

Positief vonnis voor huurders

Voor huurders die structureel de huur te laat betalen en daar voor het eerst in een civiele procedure mee worden geconfronteerd is dit een positief vonnis. Van de verhuurder mag worden verwacht dat hij in duidelijke woorden klaagt over de te late betaling door het sturen van een ingebrekestelling.

 

Ander vonnis, andere motivatie

Eerder oordeelde de kantonrechter te Zaandam in gelijke zin, zij het met een andere motivatie. In die zaak oordeelde de kantonrechter wel dat de huurder in verzuim was door structureel te laat te betalen. Maar de eisen van de redelijkheid en billijkheid verplichtten de verhuurder om de huurder daar eerst op te wijzen voordat zij deze dagvaardde.

 

Vragen en vrijblijvend advies

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

 

 


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement