Servicecontract c.v.-installatie verplicht?

Mag de verhuurder de kosten van een serviceabonnement voor het onderhoud van de individuele CV-installaties aan de huurders doorbelasten?

Deze vraag stond centraal in de uitspraak van de kantonrechter Middelburg van 2 april 2012 (gepubliceerd op 2 juli 2012).

Het gaat in deze zaak om een woningbouwvereniging die appartementen verhuurt en in de huurovereenkomsten opneemt dat de kosten van een serviceabonnement voor het onderhoud van de c.v.- installaties voor rekening van de huurders komen. De huurders zijn het er niet mee eens dat zij moeten betalen voor het onderhoud aan de c.v.-ketel en stappen naar de kantonrechter te Middelburg.

De kantonrechter stelt voorop dat hij in een soortgelijke zaak in januari 2009 al geoordeeld heeft dat het onderhoud van de c.v.-ketel voor rekening van de verhuurder komt, omdat het specialistische kennis vereist. Alleen eenvoudige klusjes komen voor rekening van de huurder.

De kantonrechter overweegt dat het gaat om de vraag wat het onderhoudsabonnement precies omvat. Gaat het om kleine herstellingen, dan mag de verhuurder de kosten daarvan doorberekenen. Gaat het om meer complexe reparaties, dan moet de verhuurder die kosteloos oplossen. De kantonrechter stelt de verhuurder in de gelegenheid om toe te lichten welke werkzaamheden het abonnement precies omvat.

Mijns inziens gaat het bij een servicecontract per definitie om de dekking voor meer complexe problemen met de c.v.-installatie. Het kan toch niet zo zijn dat de c.v.-monteur op basis van het servicecontract alleen langskomt om de c.v.-installatie bij te vullen? In dat geval voegt de service weinig toe.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement