Rechten van de huurder bij oplevering

Wat is de (juridische) positie van de huurder die na de beëindiging van de huur wordt geconfronteerd met het verwijt dat hij de woning niet netjes heeft achtergelaten?

De hoofdregel is dat je als huurder verplicht bent om de huurwoning schoon en in goede staat op te leveren. Diezelfde verplichting bestaat voor de verhuurder, maar dan bij het aangaan van de huur. Als de huurwoning bij aanvang van de huur smerig of beschadigd is, draait de huurder niet op voor de schoonmaak- of herstelkosten.

De centrale vraag bij opleveringsgeschillen is wat de staat van het gehuurde was bij aanvang van de huur. Als er geen beschrijving is gemaakt van het gehuurde , staat de huurder bewijstechnisch met 1-0 voor. In dat geval geldt het vermoeden dat de huurder het gehuurde oplevert zoals hij deze heeft ontvangen.


Sommige verhuurders proberen hun bewijspositie te versterken door in het huurcontract de (standaard)bepaling op te nemen, dat het gehuurde schoon en in goede staat is opgeleverd. Een dergelijke bepaling zal de verhuurder niet baten. Zoals gezegd: een door de huurder geaccepteerde beschrijving van de staat van het gehuurde is de norm.

De conclusie is dat de huurder bij een opleveringsgeschil een sterke positie heeft ten opzichte van de verhuurder.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement