Onderhoud blijft voor verhuurder

Wat je als huurder en verhuurder ook afspreekt: de verhuurder is en blijft verplicht om gebreken in de woning te herstellen. Zelfs als partijen een lage huurprijs overeenkomen. Dat blijkt uit het vonnis van het Hof Den Bosch van 21 februari 2012 (LJN: BV6891). 

 

Bij de rechter

 
De eigenaar van een vrijstaande villa met 12 kamers en 2500 m2 grond verblijft in Zwitserland en verhuurt om die reden zijn villa aan bekenden. Partijen spreken af dat de eigenaar “geen enkel omkijken” heeft naar het onderhoud van de villa en dat de huurders de villa onderhouden. De eigenaar vraagt een relatief lage huur van € 1.250,00 per maand.

Na negen jaar vertrekken de huurders en laten de villa en de tuin in erbarmelijke toestand achter. De kosten voor het achterstallig onderhoud bedragen bijna een ton. De eigenaar spreekt de huurders aan voor deze kosten.

De kantonrechter wijst de vordering van de eigenaar toe. De huurders gaan tegen deze uitspraak in hoger beroep bij het Hof Den Bosch.

Het hof overweegt dat in de wet is geregeld welk onderhoud van een huurwoning voor rekening van een huurder is en welk onderhoud voor rekening van de verhuurder komt. Van de wet mag de verhuurder niet afwijken ten nadele van de huurder. Het Hof concludeert dat de contractuele onderhoudsverplichting van de huurders in strijd is met de wet en verklaart het contract op dit punt ongeldig. 

 

Conclusie


Het is niet relevant welk verwachtingspatroon de huurder bij aanvang van de huur heeft van de staat van het onderhoud van de huurwoning. De huurder heeft hoe dan ook een wettelijk recht op het genot van een goed onderhouden woonruimte. De achtergrond van de wet is geweest dat de overheid belang hecht aan een goed onderhouden woningvoorraad.

Er bestaan echter uitzonderingen op de wettelijke herstelverplichting van de verhuurder. Ten eerste komen kleine herstellingen voor rekening van de huurder. Deze verplichting staat beschreven in artikel 7:217 van het Burgerlijk Wetboek en het Besluit Kleine Herstellingen. Ten tweede bestaat er geen herstelverplichting als het verhelpen van gebreken onmogelijk is of als dit onredelijke uitgaven vereist.

 

Vragen

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement