Mag je de sloten van je huurwoning vervangen?

Een van mijn cusisten vroeg mij of je als huurder zo maar de sloten van de huurwoning mag vervangen. Voor zover ik dat kan nagaan is er nog geen uitspraak gepubliceerd waarin deze vraag aan de orde is gekomen. Kennelijk is de kool het sop niet waard. De praktijk leert dat veel huurders zich deze vraag stellen.
 

Wettelijk kader

 
Het uitgangspunt is dat de huurder het gehuurde niet mag veranderen zonder toestemming van de verhuurder. De wet maakt een uitzondering voor het geval dat het gaat om een eenvoudige verandering die de huurder (niet de verhuurder!) aan het einde van de huur zonder noemenswaardige kosten ongedaan kan maken (zie artikel 7:217 BW).

Wanneer is er sprake van "noemenswaardige kosten"? Een aanknopingspunt is het Besluit Kleine Herstellingen waarin de gebreken staan genoemd die de huurder zelf zonder noemenswaardige kosten kan verhelpen. Het vervangen van sloten in deuren en ramen valt onder de verantwoordelijkheid van de huurder (zie artikel 1 sub d Besluit Kleine Herstellingen). Het ligt het voor de hand dat de wetgever het vervangen van sloten in deuren of ramen niet in dit besluit had opgenomen, als hiermee aanzienlijke kosten gemoeid zouden zijn.


Kort gezegd: een huurder mag de sloten van zijn huurwoning vervangen zonder toestemming van de verhuurder, tenzij omstandigheden meebrengen dat dit gepaard gaat met meer kosten dan voor het vervangen van een normaal slot gebruikelijk is. 

 

Vragen?

 
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement