Huurachterstand fataal

Huurachterstand

 

Huurders van woonruimte worden in Nederland in verregaande mate beschermd. Op die bescherming bestaat een uitzondering: betaal je de huur niet of niet op tijd, dan heb je als huurder een groot probleem. Twee recente uitspraken van het Hof Den Haag en het Hof Den Bosch bevestigen het belang van tijdige betaling nog maar eens.

 

Uitspraken rechters

 

In de zaak voor het Hof Den Haag van 31 mei 2011 (LJN: BQ6679) stond centraal of de huurachterstand van de huurder rechtvaardigde dat de huurovereenkomst werd ontbonden. Het Hof overweegt dat de huurder over een periode van enkele maanden een structurele huurachterstand van twee tot drie maanden had opgebouwd. Verder was de huurder al eerder  veroordeeld tot betaling van de huurachterstand. Dat de huurder de huurachterstand op de datum van het vonnis van de kantonrechter had ingelopen, doet daar niets aan af. 

 

In de zaak voor het Hof Den Bosch van 24 mei 2011 (LJN: BQ6606) ging het om de vraag of een woningcorporatie mag weigeren een huurovereenkomst aan te gaan met iemand die bekend staat als wanbetaler. Het Hof meent dat dit is toegestaan en neemt daarbij in aanmerking dat de betreffende persoon in het verleden al een huurachterstand had opgebouwd bij de woningcorporatie. Van belang is ook dat de persoon nooit de moeite had genomen om de huurachterstand in te lopen.

 

Conclusie

 

Een structurele huurachterstand kan leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning. Die huurachterstand kan er zelfs toe leiden dat je door andere woningcorporaties wordt geweigerd als huurder. Als je wordt geconfronteerd met een huurachterstand, doe je er goed aan om zelf contact op te nemen met de verhuurder met een voorstel om de huurachterstand in te lopen. De meeste verhuurders zitten niet te wachten op een procedure bij de kantonrechter en staan open voor een regeling.

 

Vragen

 

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

 


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement