Hennepknipperij (vervolg)

In een recente uitspraak oordeelt het Hof Den Bosch (LJN: BZ3510) dat het opzetten en exploiteren van een hennepknipperij leidt tot de ontbinding van de huurovereenkomst.

 

Het gaat in deze zaak om het volgende. In 2002 verhuurt woningstichting Casade een woonruimte. In overleg met Casade breidt de huurder de woning uit, onder meer door een schuur te bouwen.


In 2010 doet de politie een inval en treft in de schuur een hennepknipperij aan. De politie neemt apparatuur voor het knippen, 5 kg aan henneptoppen en 119 hennepplanten in beslag.

Casade stapt naar de kantonrechter en vordert de ontbinding van de huurovereenkomst omdat de huurder zich niet als een goed huurder heeft gedragen en de woning niet overeenkomstig de daaraan gegeven bestemming heeft gebruikt. De kantonrechter wijst de vorderingen toe. De huurder gaat in hoger beroep.

 

Het hof overweegt dat de verhuurder niet alleen de woning, maar ook de rest van het perceel verhuurt. De schuur maakt onderdeel uit van het perceel omdat deze met de grond is verenigd. Het ligt voor de hand dat de huurovereenkomst zich ook uitstrekt over de schuur.

 
Het hof vervolgt dat een hennepknipperij zoals in dit geval door de politie is aangetroffen niet in overeenstemming is met de bestemming van het gehuurde en de verplichting van de huurder om zich als een goed huurder te gedragen.

 

Eerder besprak ik het vonnis van de rechtbank Den Bosch van 21 februari 2013 (LJN: BZ2665). In die zaak zag de kantonrechter geen aanleiding om de huurovereenkomst te ontbinden toen bleek dat de huurder een hennepknipperij exploiteerde in de kelder van de huurwoning. Wellicht is het verschil in omvang van de hennepknipperij hier doorslaggevend.

 

Iedere rechter beoordeelt de zaak op zijn eigen merites, zo blijkt wel weer.

 

Vragen? Neem gerust contact op via advies@hulpbijhuren.nl of 030 - 214 50 24

 

 


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement