Hennepknipperij

Om allerlei redenen kan een rechter meewerken aan de beëindiging van een huurovereenkomst als de huurder een hennepkwekerij in het gehuurde exploiteert.

 

Verhoogd risico op brand- en waterschade

Een hennepkwekerij verhoogt het risico op brandschade en waterschade in de huurwoning. Vaak brengt de installatie van een hennepkwekerij al aanzienlijke schade met zich mee. Deze schade wordt doorgaans niet gedekt door de opstalverzekering. Ook kan een hennepkwekerij stankoverlast veroorzaken voor omwonenden. Wanneer de exploitatie van de hennepkwekerij een bedrijfsmatig karakter krijgt – en dat is bij plantages van enige omvang meestal het geval – voldoet de huurder niet langer aan de verplichting om de huurwoning te gebruiken als woonruimte.
Toch zijn er gevallen waarin de huurder die een hennepkwekerij exploiteert, de dans ontspringt. Dat blijkt uit de uitspraak van de kantonrechter te Den Bosch van 21 februari 2013 (LJN: BZ2665).

 

Hennipknipperij in plaats van -kwekerij

Waar gaat het om in deze zaak? Na een inval van de politie is er - naast € 20.000 aan contant geld, twee vuurwapens en ruim 2 kg hennep - een hennepknipperij in de kelder van de woning aangetroffen. De verhuurder stapt naar de kantonrechter en vordert de beëindiging van de huurovereenkomst met het argument dat de huurder de bestemming van de woning heeft gewijzigd in een professionele hennepknipperij.

 

De kantonrechter gaat hier niet in mee. Volgens de kantonrechter heeft een hennepknipperij - anders dan een hennepkwekerij - geen nadelige invloed op de woonomgeving. Er wordt geen bouwkundige schade aangebracht aan de woning en de voorzieningen en installaties leiden niet tot een verhoogd risico op waterschade en brand in de woning.

 

Stankoverlast

Ook is niet gebleken dat de knipperij stankoverlast veroorzaakt. Volgens de rechter is de bestemming van de woning niet gewijzigd omdat niet is gebleken dat de kelder van de woning voor iets anders is gebruikt dan voor de opslag van goederen. Van een relevante bestemmingswijziging is geen sprake. 

 

Eerder al oordeelden de rechtbank Den Bosch (26 februari 2004, LJN: AQ9905) en de rechtbank Haarlem (19 december 2000, WR 2001,19) dat de exploitatie van een hennepkwekerij niet automatisch leidt tot de toewijzing van de vordering tot beeindiging van de huurovereenkomst.

 

De zaak laat goed zien welke omstandigheden de rechter, die een oordeel velt over de exploitatie van een kwekerij, meeweegt in zijn beslissing.

 

Heeft u of iemand in uw omgeving te maken met een sootgelijk probleem? Schroom niet uw vraag te stellen via advies@hulpbijhuren.nl of 030 - 214 50 24


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement