Geen huur(prijs)bescherming appartementenboten

De wet biedt de mogelijkheid om de huurprijs van een huurwoning te laten toetsen door de Huurcommissie. Tegenwoordig huren studenten ook ruimte op zogenaamde appartementenboten. De vraag is of de huurprijsbescherming ook geldt voor deze huurruimten. De rechtbank Rotterdam beantwoordt deze vraag in de uitspraak van 29 april 2011 (LJN: BR0276).

Eerder oordeelde de rechtbank Rotterdam dat appartementenboten naar de letter van de wet geen woningen zijn, maar naar de geest van de wet wel. Het gerechtshof ’s-Gravenhage en later de Hoge Raad oordeelden dat gehuurde ruimte op het appartementenschip niet te kwalificeren is als woonruimte. De rechtbank Rotterdam volgt deze jurisprudentie en vindt dat de Huurcommissie niet bevoegd is om zich uit te spreken over de redelijkheid van de huurprijs van appartementen op schepen.

Het is jammer dat de rechtbank tot deze uitspraak is gekomen. Terecht maakte de rechtbank Rotterdam eerder nog onderscheid tussen de letter en de ratio van de huurprijsbeschermingswetgeving. De gedachte achter die wetgeving brengt met zich mee dat deze analoog op appartementenboten wordt toegepast. Net als huurders van huurwoningen hebben huurders van appartementenboten de behoefte aan huurprijsbescherming. Er bestaat alleen een grammaticaal onderscheid tussen huurovereenkomsten met betrekking tot woonschepen en woningen. De strekking van die huurovereenkomsten is hetzelfde: namelijk het bieden van woonruimte tegen betaling. In Nederland worden huurders beschermd tegen misstanden zoals het plotseling beëindigen van de huur en onredelijke huurprijsstijgingen. Het ontbreken van die bescherming voor appartementenboten werkt misbruik in de hand.

Vragen?


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement