Extreem hoge stookkosten

Moet ik extreem hoge stookkosten betalen?


Als de verhuurder de elektriciteit verzorgt voor de huurwoning, betaalt de huurder daarvoor meestal maandelijks een voorschot. Aan het einde van het jaar rekent de verhuurder de daadwerkelijk gemaakt kosten af met de voorschotten. De vraag is of de huurder altijd verplicht is om de gemaakte kosten te vergoeden, zelfs als deze extreem hoog zijn.

Over deze vraag buigt het Hof Amsterdam zich in de zaak tussen BLD Vastgoed B.V. (verhuurder) en bewonersvereniging Hilwis (huurders) in het arrest van 14 april 2012 (LJN: BX1687).

Bij de kantonrechter


De huurders vorderen stookkosten terug vanaf 2001 tot en met 2006 omdat deze kosten extreem hoog zijn als gevolg van de ouderdom van de c.v.-installatie. Volgens de huurders maakt de verhuurder gebruik van een op olie gestookte c.v.-installatie terwijl een gas-installatie veel goedkopere energie levert.

De kantonrechter volgt het standpunt van de huurders. De verhuurder gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Bij het Hof


In hoger beroep stelt de verhuurder dat voor de vraag of de in rekening gebrachte stookkosten redelijk zijn slechts van belang is of de c.v.-installatie nog naar behoren functioneert en niet of de installatie vervangen kan worden door een efficiëntere installatie.

Het Hof overweegt dat de redelijke kosten dienen te prevaleren boven de werkelijke kosten indien de verhuurder heeft nagelaten tijdig de voorzieningen te treffen die van hem mogen worden verwacht. De ouderdom van de c.v-installatie en de noodzaak om deze tijdig te vervangen mag bij de verplichting van de verhuurder worden betrokken.

Dit betekent dat niet de werkelijke kosten maar de redelijke kosten aan de huurder worden doorberekend.

Belang uitspraak


Als huurder ben je niet aan de jaarlijkse eindafrekening van stookkosten overgeleverd. Je mag van de verhuurder verwachten dat hij zich inspant om de stookkosten te beperken, bijvoorbeeld door te investeren in een nieuwe c.v.-installatie als de situatie daar om vraagt.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement