Brand leidt tot einde huur

Als de huurwoning vanwege brand niet meer gebruikt kan worden, kan de verhuurder de huurovereenkomst per direct beëindigen. Een gang naar de rechter is in dat geval niet nodig. Voor de huurder komt de brand dubbel zo hard aan: afgezien van het vergaan van zijn inboedel, komt de huurder ook nog op straat te staan. Dat de verhuurder de woning (met verzekeringsgeld) gaat herstellen, doet daar niets aan af.

Dit blijkt uit het vonnis van het Hof Leeuwarden van 27 maart 2012 (LJN: BW0024). In deze zaak gaat het om een verhuurd pand dat volledig is afgebrand. De verhuurder beëindigt om die reden de huur. De huurder voert aan dat de verhuurder goed verzekerd is en de kosten van herbouw geen belemmering voor hem vormen.

Volgens het Hof kan van de verhuurder niet worden verwacht dat hij overgaat tot het geheel vervangen van de woning. Daaraan doet niet af dat de verhuurder mogelijk van plan is om de woning te herbouwen. Er bestaat voor de verhuurder alleen een verplichting om gebreken te herstellen en geen herbouwverplichting.

Er bestaan twee uitzonderingen op deze regel: Ten eerste kan de verhuurder niet tot beeindiging van de huur overgaan als vast staat dat hij zelf verantwoordelijk is voor de brand. Het is aan de huurder om dit te bewijzen. Ten tweede kunnen partijen afspreken dat er wel een herbouwplicht bestaat als het gehuurde afbrand. In de meeste huurcontracten is dit echter niet geregeld.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement