Bemiddelingsbureaus mogen niet van twee walletjes eten

Iedereen die op zoek is (geweest) naar een huurwoning weet hoe het is om met bemiddelingsbureaus samen te werken. Je reageert via het bureau op een advertentie voor een huurwoning. Als je een huurcontract tekent ben je vervolgens een maand huur en vaak ook hoge contractkosten armer.

 

Vanwege de grote vraag naar huurwoningen in de Randstad hebben veel woningzoekenden geen andere keus dan de weg te bewandelen die de bemiddelingsbureaus uitstippelen. Zij nemen de extra kosten voor lief.

 
Wat veel mensen niet weten is dat de constructie die bemiddelingsbureaus hanteren niet rechtsgeldig is. Bemiddelingsbureaus mogen niet van twee walletjes eten. 

 

Bij de kantonrechter 
 

Dat blijkt (weer) helder uit het vonnis van de kantonrechter te Amsterdam van 13 maart 2013 (vindplaats LJN: BZ6442). Het gaat in deze zaak om het volgende.

 

De woningzoekende heeft een woning gevonden via een website van Pararius.com. Op deze website wordt de woning te huur aangeboden en staat vermeld dat belangstellenden voor de woning contact op moeten nemen met de makelaar. Dat heeft de eisende partij gedaan. De makelaar bemiddelt succesvol bij de totstandkoming van de huur en stuurt een factuur van
€ 1.666,=.

In de procedure vordert de eisende partij dat de makelaar de courtage teruggeeft. De kantonrechter overweegt dat een makelaar geen courtage bij de huurder in rekening mag brengen, als hij ook voor de verhuurder optreedt. Nu de makelaar de woning voor de verhuurder heeft aangeboden, concludeert de kantonrechter dat er sprake is van een situatie waarbij de makelaar voor twee opdrachtgevers werkt. De makelaar moet de courtage teruggeven.

 

Vragen

 

Heeft u of iemand in uw omgeving ten onrechte bemiddelingskosten betaald? Schroom niet om contact op te nemen met advies@hulpbijhuren.nl of via 030 - 214 50 24 voor vrijblijvend advies.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement