Belang voorinspectie

Wanneer de verhuurder bij oplevering constateert dat de huurwoning beschadigd is, kan hij de kosten voor het herstel van die schade op de huurder verhalen. Echter, bij het ontbreken van een inspectie vóór oplevering van de huurwoning, kan de verhuurder slechts vergoeding vorderen van de kosten die de huurder zelf voor oplevering in goede staat had moeten maken. Dat blijkt uit het vonnis van het Hof Den Haag van 27 september 2011 (LJN: BT6832 publicatiedatum 6 oktober 2011).

De zaak

Voor oplevering van de huurwoning ontvangt de huurder een brief waarin een telefonische voorinspectie wordt aangekondigd. De telefonische inspectie is de enige inspectie. Na oplevering van de huurwoning constateert de verhuurder dat de huurwoning beschadigd is. De verhuurder brengt een bedrag van € 1.244,78 bij de huurder in rekening voor de herstelkosten. De huurder stapt naar de kantonrechter. Deze wijst de vordering van de verhuurder toe. De huurder gaat in hoger beroep bij het Hof Den Haag.

Bij het Hof


De huurder stelt zich onder meer op het standpunt zij geen schadevergoeding verschuldigd is, omdat er geen voorinspectie heeft plaatsgevonden. Het Hof overweegt dat de huurder verplicht is om het gehuurde aan het einde van de huur in goede staat op te leveren, met of zonder voorinspectie. Maar als de huurder niet in de gelegenheid is gesteld om eventuele schade aan het gehuurde zelf te herstellen, dan kan de verhuurder slechts die kosten vorderen die de huurder zelf had moeten maken om de woning in goede staat op te leveren.

Belang uitspraak

De voorinspectie heeft niet tot doel om de huurder een laatste kans te geven om de woning netjes op te leveren, maar om de herstelkosten van de huurder te beperken. Bij het ontbreken van een voorinspectie kunnen de kosten in verband met arbeidsloon niet op de huurder worden verhaald, de materiaalkosten wel. De uitspraak bevestigt de rechtspraak van de Hoge Raad (HR 27 november 1998 LJN: ZC2790).

Vragen


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement