Aangifte doen loont

Het uitgangspunt van de wet is dat je als huurder verantwoordelijk bent voor het gedrag van personen die zich met jouw goedvinden in de woning bevinden (zie artikel 7:219 BW). De uitspraak van de rechtbank Haarlem van 17 november 2011 (LJN:BU5255) maakt duidelijk dat dit uitgangspunt genuanceerd kan worden.

Wat is er aan de hand? Woningcorporatie Pré Wonen verhuurt een woning van twee verdiepingen met kelder aan een huurder. Via de politie ontdekt Pré Wonen dat zich in de berging een wietplantage bevindt. Opvallend is dat het huurder zelf is geweest die aangifte heeft gedaan bij de politie.

Pré Wonen vordert in kort geding ontruiming van de woning door de huurder met het argument dat de huurder verantwoordelijk is voor wat zich in de woning heeft afgespeeld.

 

De voorzieningenrechter volgt Pré Wonen daarin niet. Conform het arrest van de Hoge Raad d.d. 22 juni 2007 (NJ 2008, 352) is beslissend of de huurder zich, in het licht van wat zich in de woning afspeelt, zelf niet als goed huurder heeft gedragen. Een huurder moet adequaat ingrijpen als de situatie daar om vraagt. Er bestond een mogelijkheid dat de huurder niet op de hoogte was van de wietplantage, omdat deze zich in de kelder bevond. Door zelf aangifte te doen bij de politie heeft de huurder - eenvoudig gezegd - naar behoren ingegrepen.

 

Vragen?

 
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement