Omvang huur

Uitleg huurovereenkomst

 

Een man huurt een bovenwoning van een eigenaar in onroerend goed. De man heeft kort na het aangaan van de huurovereenkomst een uitbouw laten realiseren. Het dak van de uitbouw grenst aan het balkon van de bovenwoning. De man kon het balkon en het dak van de uitbouw gebruiken als terras. Door de jaren heen ontstaan er lekkages in het dakterras. De huurder wil dat de verhuurder het dakterras voor gebruik geschikt maakt. De verhuurder weigert om gebreken in het dakterras te herstellen.

 

Zaak komt voor de rechter

 

De huurder stapt naar de kantonrechter en vordert dat de verhuurder wordt verplicht om gebreken in het dak van het dakterras te herstellen. Zowel de kantonrechter als het Hof menen dat de huurder niet mocht verwachten dat hij het dak van de uitbouw als dakterras mocht gebruiken. De huurder gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

 

Rechtsvraag

 

De Hoge Raad beoordeelt de vraag of de huurovereenkomst zo moet worden uitgelegd, dat de huurder daaraan het recht op gebruik van het dakterras kon ontlenen.

 

Oordeel Hoge Raad

 

Volgens de Hoge Raad moet bij de beoordeling van de vraag of het gebruik van het dakterras onderdeel uitmaakt van de huurovereenkomst rekening worden gehouden met:
1. De mate waarin het gebruik van het dakterras een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het gehuurde.
2. De mogelijkheid dat de verhuurder de intentie heeft om het dakterras aan de dwingende bepalingen van het huurrecht te onttrekken.

De Hoge Raad meent dat het gebruik van het dakterras geen wezenlijk onderdeel van het gehuurde uitmaakt en dat er geen sprake is van misbruik door de verhuurder.

 

Belang

 

Het arrest is van belang vanwege de bespreking van de toelichting door Procureur Generaal Huydecoper. Hij geeft duidelijk aan waarin dit arrest verschilt van het arrest van 29 mei 2009 (Plak/Plak NJ 2009, 246), waarin de Hoge Raad oordeelde dat een zolderetage met badkamer onderdeel uitmaakt van de huurovereenkomst. Het verschil zit in het feit dat een badkamer wordt verondersteld een wezenlijk onderdeel van de huur uit te maken. Een dakterras is dat niet.

 

 

(bron: www.rechtspraak.nl LJN: PB0573)

 

Vragen

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement