De verplichting tot bewoning

In de meeste huurcontracten staat dat je de woning als huurder zelf moet bewonen. Geef je de woning aan een ander in gebruik, dan loop je het risico dat de verhuurder de huurovereenkomst bij de rechter beëindigd. Dit blijkt uit twee  uitspraken van het Gerechtshof Amsterdam

 

Erg bont
Nu had de huurder het in deze zaak wel erg bont gemaakt. Hij had zijn woning nooit ingericht om daar zelf te gaan wonen en had de woning enkele malen aan derden in gebruik gegeven. De verhuurder had hem daar al eens op aangesproken en naar aanleiding daarvan heeft de huurder toegezegd dat hij de woning zelf zou bewonen. De verhuurder constateert dat de huurder deze afspraak niet nakomt en stapt naar de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden.
  Uiteindelijk komt de zaak bij het Hof Amsterdam. Het hof overweegt dat het belang van de huurder bij instandhouding van de huurovereenkomst moet worden gerelativeerd omdat hij de woning niet zelf bewoont.

Dat je de woning als huurder niet altijd zelf hoeft te bewonen blijkt uit de uitspraak van het Hof Amsterdam van 24 juli 2012.

Wanprestatie
Ook in deze zaak stelt de verhuurder zich op het standpunt dat de huurder wanprestatie pleegt doordat deze de woning die zij huurt niet meer zelf bewoont.

De huurder verweert zich door te stellen dat zij vanwege problemen met haar ex-man de woning tijdelijk heeft verlaten om op deze manier haar kinderen zo goed mogelijk te kunnen verzorgen.

Het hof volgt de huurder in dit verweer. Volgens het hof leidt het feit dat de huurder niet in de huurwoning verblijft nog niet tot de conclusie dat de huurder haar hoofdverblijf in het gehuurde heeft opgegeven.

Vragen
Heeft u een geschil met de verhuurder omdat u de huurwoning tijdelijkheid verlaten of tijdelijk aan een ander in gebruik heeft gegeven, schroom niet om (vrijblijvend) contact op te nemen via advies@hulpbijhuren.nl.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement