Corona; dus geen huur betalen?

Voetbalclub Vitesse wil vanwege de corona-gevolgen geen of minder huur betalen voor haar stadion. Deze vordering wordt door rechter afgewezen omdat de noodzaak daartoe onvoldoende is onderbouwd.

De uitspraak van 29 mei 2020 geeft toch enkele interessante overwegingen van de kantonrechter, in het licht van de coronacrisis en de huurpraktijk:

4.1.

Bij de vordering van Vitesse draait het in de kern om de vraag of de beperkingen in verband met de Coronacrisis in het licht van de overeenkomst van partijen een onvoorziene omstandigheid opleveren. Deze vraag wordt door de kantonrechter bevestigend beantwoord.

4.2.

Inhoudelijk gaat het dan in het licht van de overeenkomst van partijen allereerst om de beantwoording van de vraag of het niet kunnen gebruiken van het stadion voor betaald voetbalwedstrijden als gevolg van de Coronacrisis een gebrek in de zin van art. 7:204 BW oplevert. De kantonrechter beantwoordt deze vraag bevestigend.


en

Vervolgens moet beoordeeld worden of Vitesse vanwege dat gebrek recht heeft op evenredige vermindering van de huurprijs. De bij de huurovereenkomst horende en daarvan deel uitmakende algemene ROZ voorwaarden sluiten dit weliswaar uit, maar deze bepaling kan op grond van de redelijkheid en billijkheid (art. 6:248 BW), maar vooral op grond van onvoorziene omstandigheden (art.6 :258 BW) opzij worden gezet en gewijzigd worden. Daarvoor is nodig dat ongewijzigde instandhouding van de huurovereenkomst op dit punt naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Of en op welke wijze de huurovereenkomst gewijzigd moet worden, moet aan de hand van alle omstandigheden van het geval worden beoordeeld.

Corona levert een gebrek en een onvoorziene omstandigheid op

De rechter meent dus dat corona een gebrek oplevert van het gehuurde en dat de contractuele uitsluiting van huurkorting (in de zgn. ROZ-voorwaarden) opzij kan worden gezet op grond van een onvoorziene omstandigheid.

Dat is nogal wat.

Dat de rechter de vordering afwijst, hangt ermee samen dat Vitesse haar belang onvoldoende heeft onderbouwd.

Toch geeft deze uitspraak onderbouwing voor huurders van bedrijfsruimte die van plan zijn huurbetalingen te stoppen omdat zij het gehuurde niet (kunnen) gebruiken.

Advies

Heb je als ondernemer recht op huurvermindering tijdens de coronacrisis? Laat je goed voorlichten.

Uitspraak

De uitspraak vind je hier.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht?

Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


TELEFONISCH

Vul uw naam en telefoonnummer in.
U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.
ONLINE

Stel uw vraag via het formulier.


> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement