Servicecontract c.v.-installatie verplicht?

Mag de verhuurder de kosten van een serviceabonnement voor het onderhoud van de individuele CV-installaties aan de huurders doorbelasten?

Deze vraag stond centraal in de uitspraak van de kantonrechter Middelburg van 2 april 2012 (gepubliceerd op 2 juli 2012).

Het gaat in deze zaak om een woningbouwvereniging die appartementen verhuurt en in de huurovereenkomsten opneemt dat de kosten van een serviceabonnement voor het onderhoud van de c.v.- installaties voor rekening van de huurders komen. De huurders zijn het er niet mee eens dat zij moeten betalen voor het onderhoud aan de c.v.-ketel en stappen naar de kantonrechter te Middelburg.

De kantonrechter stelt voorop dat hij in een soortgelijke zaak in januari 2009 al geoordeeld heeft dat het onderhoud van de c.v.-ketel voor rekening van de verhuurder komt, omdat het specialistische kennis vereist. Alleen eenvoudige klusjes komen voor rekening van de huurder.

De kantonrechter overweegt dat het gaat om de vraag wat het onderhoudsabonnement precies omvat. Gaat het om kleine herstellingen, dan mag de verhuurder de kosten daarvan doorberekenen. Gaat het om meer complexe reparaties, dan moet de verhuurder die kosteloos oplossen. De kantonrechter stelt de verhuurder in de gelegenheid om toe te lichten welke werkzaamheden het abonnement precies omvat.

Mijns inziens gaat het bij een servicecontract per definitie om de dekking voor meer complexe problemen met de c.v.-installatie. Het kan toch niet zo zijn dat de c.v.-monteur op basis van het servicecontract alleen langskomt om de c.v.-installatie bij te vullen? In dat geval voegt de service weinig toe.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met mr. M.M. de Jonge, advocaat huurrecht tel. 030 – 231 35 23 en advies@hulpbijhuren.nl

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


TELEFONISCH

Vul uw naam en telefoonnummer in.
U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.
ONLINE

Stel uw vraag via het formulier.


> Reacties cliënten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Linkpartners