Huurprijsbescherming bij diplomatenclausule

Als je een woning huurt en voor een tijdje naar het buitenland vertrekt, dan kan je de huurwoning voor die periode onderverhuren om de huurkosten te dekken. Houd er wel rekening mee dat de onderhuurder huurprijsbescherming geniet en de huurprijs kan (laten) toetsen. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 11 september 2012 (LJN: BY1493).

Het gaat in deze zaak om een onderverhuurder die voor een jaar naar Midden- en Zuid-Amerika vertrekt. Voor die periode verhuurt hij zijn woning aan een huurder. De onderhuurder laat de huurprijs toetsen door de Huurcommissie. De verhuurder stelt zich op het standpunt dat er sprake is van een huurovereenkomst “naar zijn aard van korte duur”. Bij een dergelijke overeenkomst geldt de wettelijke huurprijsbescherming niet. Het Hof overweegt dat de verhuur vanwege een verblijf in het buitenland geen huur naar zijn aard van korte duur is. De onderhuurder kan de huurprijs laten toetsen.

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact op met mr. M.M. de Jonge, advocaat huurrecht tel. 030 – 231 35 23 en advies@hulpbijhuren.nlvorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


TELEFONISCH

Vul uw naam en telefoonnummer in.
U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.
ONLINE

Stel uw vraag via het formulier.


> Reacties cliënten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Linkpartners