Bestaat er een verplichting tot gebruik van de huurwoning?

Als er in het huurcontract staat dat je de huurwoning moet bewonen, is de gebruiksverplichting een gegeven. Maar wat zijn je rechten en plichten als huurder op het moment dat partijen hierover niets hebben afgesproken?

De uitspraak van het gerechtshof Arnhem van 11 oktober 2011 (LJN: BT7633) geeft antwoord op die vraag.

Kort samengevat ging het in deze zaak over een echtpaar dat vanaf 1974 een woning huurde van Stichting Portaal. Vanaf 2001 is het echtpaar ergens anders gaan wonen. Wel haalden de vrouw  iedere week de post op in de woning en maakte zij af en toe schoon.

 

Bij de kantonrechter


Stichting Portaal meende dat het echtpaar zich niet als een goed huurder had gedragen door de huurwoning ongebruikt te laten. Zij heeft bij de kantonrechter een vordering ingesteld tot ontbinding van de huurovereenkomst en tot ontruiming van het gehuurde. De kantonrechter heeft deze vorderingen toegewezen. Het echtpaar is tegen dit vonnis in hoger beroep gekomen bij het Hof te Arnhem.

 

Bij het Hof


Het hof stelt voorop dat er geen algemene verplichting is om de gehuurde woning daadwerkelijk te bewonen. Niettemin kan het onbewoond laten van de gehuurde woning schending van de verplichting tot goed huurderschap opleveren. Daarvoor moet Stichting Portaal meer stellen dan alleen de omstandigheid dat het echtpaar de woning niet daadwerkelijk bewoont.

Volgens het Hof mag wel van de huurders worden verwacht dat zij in geval van langdurige afwezigheid er voor zorgen dat de huurwoning niet verloedert of in waarde vermindert. Hiervan was geen sprake, aldus het Hof.

Doorslaggevend in deze zaak is dat het hier om een sociale huurwoning gaat. Volgens het Hof bestaan er in de sociale huursector lange wachttijden voor potentiële huurders. Stichting Portaal heeft er belang bij dat huurders daadwerkelijk gebruik maken van haar woningen. Het jarenlang niet bewonen van een sociale huurwoning door huurders, druist tegen dit belang in. Het Hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter

 

Belang van de uitspraak

 

De uitspraak maakt het volgende duidelijk. Is er in het huurcontract een woonverplichting opgenomen, dan moet je die verplichting als huurder nakomen. Is er geen woonverplichting opgenomen, dan geldt als uitgangspunt dat je de woning niet daadwerkelijk hoeft te gebruiken, tenzij er sprake is van een sociale huurwoning.

 

Vragen


Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom niet om contact op te nemen met Hulpbijhuren via email: advies@hulpbijhuren.nl of tel: 030 - 214 50 24.


vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Heeft u ook een juridisch probleem? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


ONLINE

Stel uw vraag via volgend formulier en stuur eventueel uw bijlage mee. Binnen 24 uur krijgt u een reactie van een advocaat.



> Reacties cliƫnten
> Lage kosten
> Pro deo advocaat
> Over Hulpbijhuren.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners
> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement